Om oss

Om Scanomat som familjeföretag

Scanomat är ett danskt företag som levererar ett helhetskoncept inom kaffehantering via sina franchisetagare till hela världen. Makarna Görgen och Irene från Björnhovda utanför Färjestaden på Öland driver sedan 1986 Scanomat i Kalmar län. En av fördelarna med att hyra din kaffelösning från ett mindre familjeföretag är den personliga kontakten.

Allt startade i ett garage i Glömminge på Öland år 1986

Görgen jobbade i sin ungdom med kaffemaskiner och kaffelösningar som anställd på Lundins automattjänst och hade sedan flera försäljningsuppdrag efter det inom andra branscher med sällanköpsvaror. Görgen saknade de långvariga kundrelationerna och friheten att åka ut och besöka sina kunder på fältet. 1986 sökte Scanomat en distriktansvarig för sydöstra Sverige då tog Görgen chansen att testa på något nytt och med hans erfarenhet inom försäljning och kaffe kunde det inte bli bättre.

Verksamheten startade upp i garaget i bostadshuset, och vardagsrummet blev kontor och nu ligger hela verksamheten på en gård med nyrenoverade lokaler. Företaget växte och Görgens fru Irene började så småningom också arbeta heltid. Under årens lopp har Görgen och Irenes barn introducerats i företaget och jobbar nu med försäljning och IT sedan några år tillbaka. Även Irenes bror arbetar på företaget i verkstaden med reparationer och underhåll. Under årens lopp har de även öppnat upp ett servicekontor i Oskarshamn för att tillfredsställa servicebehovet hos kunderna i norra delen av Kalmar län.

Sedan starten 1986 har vi levererat kaffe från Nescafé och Scanomat. Deras ansvarsfulla hållbarhetsarbete tilltalar oss och går i linje med vår vision; Din cirkulära kaffeleverantör. Vi kan stolt säga att vi bidrar till några av de 5000 koppar kaffe som dricks varje sekund världen över då vi samtidigt bidrar till hållbara kaffeodlingar och en ljusare framtid.

Cirkulär kaffeleverantör sedan 1986

Vi har sedan start prioriterat återtillverkning och har under årens lopp blivit skickliga tekniker. Genom underhåll skapar vi goda förutsättningar för att maskinen ska hålla under många år framöver. Om maskinen dock är i behov av reparation så använder vi originaldelar från Scanomat men främst återanvänder vi delar som är funktionskontrollerade från andra kaffemaskiner. På så sätt minskar vi avfallet och andelen kasserat material. Återbruket i verkstaden sker på detaljnivå där vi till och med tar delar av kretskort för att laga och reparera kaffemaskiner. Våra maskiner är resurseffektivt tillverkade då Scanomats kaffemaskiner består av högkvalitativa komponenter som är hållbara över en längre tid vilket i sin tur ger bättre förutsättningar för återbruk i framtiden. Visionen om att jobba cirkulärt och hållbart genomsyrar hela företaget från vilket kaffe vi säljer till maskinernas mekanik. Vi är din cirkulära kaffeleverantör sedan 1986!

Samhällsbyggnadsnämndens kontrollrapport

Här kan du läsa kontrollrapporten från Samhällsbyggnadsnämndens.